Voorjaar skien

Wintersporter wil ook in het voorjaar skiën

De kerst- en de krokusvakantie zijn weliswaar weer voorbij, maar dat wil niet zeggen dat het wintersportseizoen 2012 over is. Integendeel, heel veel wintersporters ontdekken dat je in maart, april en in sommige gebieden zelfs nog de eerste week van mei kunt skiën.

“Natuurlijk, het hoogseizoen voor wintersport valt in de kerstvakantie en de krokusvakantie, omdat veel mensen nu eenmaal aan de schoolvakanties gebonden zijn”, zegt Nico van Dijk, uitgever van onder meer www.wintersportoostenrijkgids.nl. “Maar we zien aan de bezoekcijfers van onze sites dat er nog wel degelijk behoorlijke aantallen wintersporters zijn die in maart en april nog op de latten willen staan. Mede daardoor hadden we in februari een recordaantal bezoekers op WintersportOostenrijkGids.nl”, aldus Van Dijk. “Deze late wintersportgangers willen profiteren van de lagere prijzen voor hotels en appartementen. Bovendien heb je in deze periode van het jaar langere dagen en je voelt dat de zon sterker wordt. Dat maakt dat het voorjaar ook voor mensen die eigenlijk niet van kou houden een aantrekkelijke periode is om op skivakantie te gaan.”

Genoeg sneeuw

Over gebrek aan sneeuw hoeven wintersporters zich voorlopig nog geen zorgen te maken. “Vorig jaar was een mager sneeuwseizoen met precies rond kerst en de krokusvakantie een pak sneeuw. De rest van de winter heeft het amper gesneeuwd”, weet Van Dijk. “Maar dit jaar ligt overal nog steeds een enorm pak sneeuw en dat is echt niet zomaar weg, zeker niet in de hooggelegen skigebieden. En je kunt aan het einde van het seizoen heerlijk skiën in de ‘Firnschnee. Er zijn veel skigebieden die met speciale firnschnee-aanbiedingen komen.”

In de lager gelegen gebieden ligt nog voldoende sneeuw om de skiliften nog een tijd lang draaiende te houden. Doordat veel skigebieden de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in de uitbreiding van de capaciteit van de sneeuwkanonnen, kan ook daar het skiseizoen verlengd worden.

Vroege Pasen

Voor sneeuwliefhebbers is het ook gunstig dat Pasen dit jaar twee weken vroeger valt dan vorig jaar. Weliswaar kennen we in Nederland geen officiële paasvakantie meer, maar omdat scholieren en veel werknemers op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag vrij zijn, is dit wel een ideale periode voor een shortbreak naar de wintersport. “Je ziet dat steeds meer mensen voor dat soort korte skivakanties de mogelijkheid overwegen om met het vliegtuig te gaan. Vliegen naar de sneeuw is steeds gewoner geworden en kan ook vanaf steeds meer luchthavens. Dat maakt een wintersport shortbreak extra aantrekkelijk”, aldus Van Dijk.