Het rare weer in de Alpen

Het zal niemand ontgaan zijn, maar het weer heeft nog niet echt door, dat de lente alweer bijna voorbij is.

En dat, terwijl toch echt volgende week zaterdag (red. 1 juni) de meteorologische zomer alweer begint.

Sneeuw en vorst in de Alpen

Maar, terwijl het in Nederland, 'slechts' een beetje kouder is, lijkt het weer in de Alpen echt helemaal van slag.

De ene dag, zoals nu als ik om me heen kijk, is het prachtig weer. Lekker in het zonnetje dit artikeltje schrijven, met de mooie Oetztaler Alpen op de achtergrond.

Maar als ik het weerbericht voor de komende dagen bekijk, dan heb ik alweer spijt dat de centrale verwarming al weer is uitgezet voor de zomermaanden.

Morgen, en dus ook bij ons, wordt er sneeuw verwacht boven de 700 meter. En dat terwijl het verleden jaar om deze tijd rond de 25 graden was, we in korte broek rondliepen, en 's avonds de bbq aan hadden.

Ik heb dan ook medelijden met bijvoorbeeld de wielrenners die in Italië morgen onder andere de Stelvio opmoeten, bij gevoelstemperaturen van min 20!

Het schijnt zo te zijn, dat de koude luchtstromingen boven de noordzee en de atlantische oceaan, iets langer aanhouden dan gebruikelijk, en dat daardoor de wind iets te lang uit het noorden en westen blijft waaien.

En de verdere weersvooruitzichten?

Begin volgende week wordt het wat warmer. Nou ja, één dag dan, en daarna zakt het weer richting de 8 graden.

Ben toch echt benieuwd of halverwege juni de temperaturen eindelijk wat omhoog gaan, want ik wil nu de bergen wel eens in, zonder de sneeuwschoenen mee te hoeven nemen!

Straks maar een stapel hout hakken, en de kachelofen aandoen, lekker op z'n Tirools. De Glühwein warm maken, en alvast de skies invetten en de schaatsen slijpen.

Ik heb al met een half oog gekeken naar de kabelbaan naar Hochoetz, maar het lijkt er nog niet op, dat ze de kabelbaan tussentijds toch maar weer aan zetten.

Misschien ga ik zaterdag toch maar even met de bus omhoog. Volgens mij kan je dit jaar eind mei nog perfect skiën

Overigens zijn de Alpen ook met dit weer, nog steeds een perfecte vakantiebestemming. De weiden staan volop in bloei, de bergtoppen zijn stralend wit. Warm aankleden, en er lekker op uit gaan, is een perfecte ervaring en een echte belevenis.

Misschien wordt het immers ooit in 2013 nog wat warmer!