Het mooie Texel

Het mooi Texel

Texel zonder schapen? Dat kun je je niet eens voorstellen. Het zijn de echte Texelse bezienswaardigheden, grazen over het hele eiland, terwijl de lente zich aankondigt met witte bloemen aan de bomen en wollige lammetjes in de weilanden. In de zomermaanden zijn er zelfs meer schapen dan inwoners op het eiland, namelijk 31.000 schapen en lammeren tegen 14.000 inwoners.
Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland, is geschreven met een X, maar spreek uit als Tessel. Het belangrijkste dorp op het eiland is Den Burg. Er zijn 30 kilometer aan stranden om te verkennen en 140 kilometer aan fietspaden. Eén ding is zeker, u zult zich hier niet vervelen en met 1.690 zonuren per jaar is Texel koploper in Nederland. Wat je zeker moet weten op het "Schapeneiland": Als je een schaap op zijn rug ziet liggen, aarzel dan niet, spring indien nodig over sloten en rivieren en help hem weer overeind te komen.
Op hun rug liggende schapen staan ​​zelden alleen op. Ze kunnen binnen een paar uur doodgaan omdat hun stofwisseling tot stilstand komt. Als hij weer op de been is en plast, is alles goed voorbij. Nu komen mijn 7 hoogtepunten van de Texelse bezienswaardigheden voor het Nederlandse Noordzee-eiland, dat zeker in het laagseizoen een reis waard is! Dus wil je de Noordzeelucht opsnuiven, pak dan in de herfst, winter of lente je koffer met rubberen laarzen in en rijd naar Texel.

Texelse bezienswaardigheden:

1. Nationaal Park de Hors - De Sahara van het noorden


Het zuidwesten van Texel heeft iets heel bijzonders te bieden: de droomstranden van Texel. Brede, kilometer brede, bijna witte zandstranden, die je vooral in de herfst vooral voor jezelf hebt. De regel is: hoe langer de wandeling naar het strand, hoe meer rust en eenzaamheid je krijgt. Vanaf de parkeerplaats aan de Mokweg gaat het eerst richting de kazerne, en ook een klein stukje de kazerne in om zo een prachtig duinlandschap in te duiken dat je straks naar zee brengt. In mei en juni bloeien hier honderden orchideeën.
Wist je dat 75% van de Nederlandse plantensoorten in de duinen groeit? Wat heeft mijn mond opengelaten - de duinmeren. Hoe het water uit de zee heel kalm en kalm naar de ketens van duinen komt en een idylle afgeeft die nauwelijks kan worden beschreven. Niet voor niets wordt dit deel van het eiland ook wel de “Sahara van het Noorden” genoemd.
Ik dwaal door de zandduinen en weet nooit precies waar ik ben. Hoe vaak zijn bezoekers hier verdwaald? Zo surreally mooi het landschap, zo surreally mooi was het afscheidscadeau voor mij van het Nationaal Park de Hors - een fantastische regenboog die ik in al zijn glorie kon bewonderen.
Aankomst met de auto: Voer in uw navigatiesysteem "Mokweg" in. Hier vind je de officiële parkeerplaats. Een kleine hint van mij: de Mokweg is erg lang. Parkeer dus in geen geval vlakbij het dorp, maar alleen als je de Mokbaai aan je linkerhand ziet staan ​​en vlak voor de kazerne staat. Je bent daar.
Op weg naar het nationaal park of weer weg, raad ik een stop aan in Den Hoorn, het meest zuidelijke dorp van het eiland. Den Hoorn is vooral bekend om zijn kerk met de slanke witte toren, die in het voorjaar een populaire fotomoment is met overal narcissen en tulpen.
Het mooiste fotomotief van het eiland
Het ligt een beetje verscholen, direct achter de dijk, een stukje weg van het dorp Oost. De molen is een van de meest populaire fotomomenten op de Nederlandse Instagram hotspots en zet naar mijn mening elk tulpenveld in de schaduw.

Texelse bezienswaardigheden:

2e Noordzeebries door je haren en de smaak van bier op je lippen
Dagelijks wordt op het eiland 16.000 liter bier geproduceerd en bezoekers van de Texelse Bierbrouwerij kunnen kiezen uit twaalf verschillende soorten. Naast het zout op de lippen, houden de lokale bevolking en gasten van het eigen bier van het eiland. Het wordt puur en artisanaal gebrouwen in een oude zuivelfabriek aan de rand van Oudeschild. Met mout dat wordt geoogst op het eiland, water dat wordt gefilterd door het zand van de duinen en hop. Wist je dat hop tot de cannabisfamilie behoort en afkomstig is uit het prachtige Hallertau in Beieren?
Wil je een volledig inzicht krijgen in het brouwproces, neem dan zeker deel aan een brouwerijtour. Naast de individuele brouwstappen en de ingrediënten, krijg je ook te zien hoe het er in de brouwerij tussen de brouwketels uitziet en waar het bier fermenteert, wordt opgeslagen en gebotteld.
Zoals altijd komt het beste voor het laatst - een bierproeverij. Hoe doe je dat het beste? Kijk naar het bier en onderzoek de kleur, ruik eraan, haal diep adem en neem een ​​slok.

Wat wonen wij toch in een mooi land


Jammer alleen dat Nederland nu ook weer niet het goedkoopste land is. Kijk eens voor kortingen naar de uitjes kortingskaart, een kortingkaart voor evenementen en dagjes uit door heel Nederland. Een goedkope mogelijkheid om meer van dit mooie land te keren kennen.