10 FIS Skiregels

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft 10 regels opgesteld die gelden voor alle skiërs en snowboarders, in alle skigebieden.

Als je de regels in acht neemt, wordt de wintersport ook dit jaar weer voor iedereen een hele fijne tijd!

1. Respecteer anderen
Een skiër of snowboarder moet zich zodanig gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt.

2. Hou je snelheid onder controle
Een skiër of snowboarder dient zijn snelheid te beheersen. Hij moet zijn snelheid en manier van skiën aanpassen aan zijn persoonlijke kunnen, aan de moeilijkheid van de piste, aan de drukte op de piste en aan de weersomstandigheden.

3. Routekeuze
Een skiër of snowboarder die van achteren komt dient zijn route zo te kiezen dat hij de skiërs of snowboarders voor hem niet in gevaar brengt.

4. Inhalen
Een skiër of snowboarder mag een andere skiër of snowboarder inhalen, bovenlangs, onderlangs of zijdelings. Hij moet echter altijd voldoende ruim passeren om de degene die wordt ingehaald voldoende ruimte te geven voor (on)vrijwillige bewegingen.

5. Betreden, wegskiën en naar boven lopen
Een skiër of snowboarder die een piste betreedt, verdergaat na een stop of die omhoog beweegt op de piste, dient eerst goed te kijken of hij anderen of zichzelf met zijn actie niet in gevaar brengt.

6. Stoppen op de piste
Tenzij absoluut noodzakelijk, dient een skiër of snowboarder niet te stoppen op de piste waar deze smal is of waar de zichtbaarheid of overzichtelijkheid beperkt is. Na een val op zo’n plek, dient de skiër of snowboarder snel van deze plek weg te gaan om de piste weer vrij te krijgen.

7. Klimmem en te voet afdalen
Een skiër of snowboarder die op de piste omhoog klimt of te voet afdaalt, moet aan de zijkant van de piste blijven.

8. Borden en markeringen opvolgen
Een skiër of snowboarder moet instructies en aanwijzingen op borden en markeringen opvolgen.

9. Hulp bieden
Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te bieden bij ongevallen.

10. Identificatie
Elke skiër of snowboarder moet zijn naam en adres uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk ongeacht of hij zelf verantwoordelijk is.