De paden op,

de Alpen in met Holland Doc 24

Van zaterdag 19 tot en met 25 februari 2011

Nederlanders grijpen de krokusvakantie aan om massaal op wintersport te gaan. Ingepakt in dikke skipakken vlokken ze samen in de Zwitserse, Franse, of Oostenrijkse Alpen om de bergen af te sjezen en te après-skiën. Thuisblijvers van de jaarlijkse wintersportvakantie kunnen hun heil zoeken op Holland Doc 24. Een week lang staat het kanaal in het teken van bergen, jodelen, Heidi en Edelweiss.

Bekijk de video

Vanaf de adembenemende Alpen komt Stefan Schwieterts Heimatklänge (2008), een documentaire over drie Zwitserse vocale kunstenaars. Erika Stucky, Noldi Alder en Christian Zehnder combineren ieder op hun eigen manier traditionele Zwitserse muziek met experimentele muziek. Eén ding hebben ze gemeen: ze blijven hun Heimat (vaderland) koesteren en vullen met hun uitzonderlijke stemmen de prachtige Alpen en het Mittelland.

De Edelweiss, een kleine, fluweel-achtige witte bloem in de vorm van een ster, bloeit hoog in de Europese Alpen. De bloem is zeldzaam, moeilijk te vinden en speelt een rol in sprookjes, liedjes en schilderijen. Eenmaal geplukt houdt de bloem zijn vorm en kleur honderden jaren lang. Ruth Berry onderzoekt in Het mysterie van de Edelweiss (AVRO, 2009) de oorsprong van dit nationale symbool van Oostenrijk en de medicinale kwaliteiten van de bloem.

In de documentaire Heidi Doesn’t Live Here Anymore (VPRO, 1999) keert filmmaker Gabbi Werner terug naar het Oostenrijkse hotel van de familie Kiegerl. Hier bracht zij in haar jeugd vele vakanties door. In gesprekken met de bewoners haalt ze herinneringen op aan deze tijd en legt zij met de camera vast hoe het leven rond het hotel heden ten dage is.

De Alpen werden ooit beschouwd als een afschrikwekkend gebergte, waar mensen liever wegbleven. Dat is allang niet meer zo. Het onherbergzame gebied is veranderd in een veelkleurige alpenwei met een eigen cultuur, talent en muziek. Die wereld is nu echter in rap tempo aan het verdwijnen; mensen trekken naar de grote steden. In de Noorderlicht-aflevering Het verlaten landschap (VPRO, 2000) aandacht voor de ontvolking van grote delen van de Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse Alpen.

Vraagt u zich ook altijd af waar mensen aan denken als ze naar buiten staren in de trein? Tijdens de treinreis vanuit het Zwitserse Alpendorp Chur naar Nederland vragen filmmakers Lony Scharenborg en Mirjam Boelsums reizigers naar hun overpeinzingen. Wat bracht hen naar Zwitserland? En wat houdt hen bezig tijdens de lange trip over het spoor? U ziet het in En Passant (NCRV Dokument, 2005).

Vanuit de spectaculaire bergen van de Zwitserse Alpen komt de documentaire Sounds of the Mountain (NTR, 2010). De muziekcultuur in de streek Appenzell is zeer rijk: muzikale tradities zijn er door de jaren heen in stand gehouden, mede onder invloed van aantrekkingskracht die de streek op toeristen heeft. Musicus Noldi Alder, percussionist Ernst Brunner en andere muzikanten spelen samen zowel traditionele als eigentijdse Zwitserse volksmuziek.

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

Kijk voor de uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl/live

De paden op, de Alpen in met Holland Doc 24

Van zaterdag 19 tot en met 25 februari 2011